Sunday, November 13, 2011

menzalimi diri sendiri...

Syukran kepada sahabat yang masih sudi berkongsi ,memberi nasihat dan sentiasa memberi peringatan bersama. moga Allah memberkatimu...=)


Sakit hati? Ya Allah…jauhkan aku dari berperasaan begitu… terima kasih dik, sebab bagi link ni..sedang mendengar ceramah dari seorang ustaz … saya rasa sangat suka untuk meletak kata-katanya di entry kali ni walaupun sedikit tetapi sangat manfaat. dan boleh memberi peringatan untuk saya sendiri yang kadang-kadang lupa.

“Sesungguhnya apabila kamu akan terasa sakit… atau sakit hati atau pedih dalam hidup kamu …atau apabila kamu x diberi 1 benda atau diberi 1 hajat. Ertinya kamu x faham tentang Allah dalam diri kamu..


Kadang2 dalam hidup kita,kita nak sesuatu benda tu,tapi kita tak dapat bnda yang kita hajat, kita rasa pedih hati maksudnya kita rasa tak sesuai dan rasa tak suka dengan apa yang kita sepatutnya dapat,tiba2 kita tak dapat . Itu maksudnya kita masih lagi tak memahami Allah dalam hidup kita. Apabila kita tak faham Allah maknanya kita tak tahu yang memberi siapa? Allah…yang menahan dari sesuatu itu siapa? Allah.."


Jadi…point dekat sini sebenarnya yang nak saya fokuskan ialah janganlah kita menzalimi diri sendiri. .. yela…sometimes, bila kita tak dapat sesuatu yang kita nak, kita rasa sangat kecewa, sakit hati macam-macam perasaan ada. ketahuilah, sebenarnya perkara-perkara ini boleh merosakkan hati dan dalam kita sedar tak sedar kita dah menzalimi diri sendiri.


Bila kita sakit hati dengan orang, lebih kurang macam cemburu…dengki…dan macam-macam perasaan lah. Dan kita buat sesuatu yang tak sepatutnya kita sebagai orang mukmin buat bagi memudahkan atau melaksanakan kerja kita (lebih kurang untuk memuaskan hati kita)tanpa menjadikan Allah sebagai pengiring kita…maka wahai sahabat ku sayang dan diri ini..sedarlah dan takutlah dengan Allah jika di akhirat nanti kita akan muflis dan tidak akan ada apa-apa di akhirat nanti. Apa bekalan kita untuk bertemu Allah nanti? Kalaulah di akhirat nanti kita muflis macam mana? Di manakah tempat yang kita layak di tempatkan sepatutnya?syurga atau neraka?


Bila terasa sesuatu yang tak menyenangkan hati, maka beristighfarlah dan berselawat lah ke atas Rasul junjungan. Moga kita di bantu untuk menghazafkan sifat-sifat mazmumah yang bersarang dalam diri kita.. bukan senang…tapi akan jadi senang bila kita betul-betul berusaha nak Allah kan. =)..insyaAllah…

Salam mujahadah!!!

No comments:

Post a Comment


~Lihat dengan hati kerana pandangan mata selalu gelap, tak mampu menilai hakikat~


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...