Friday, June 1, 2012

"Tanyalah fatwa dari hati kamu"

"mintalah fatwa dari hatimu dipetik dr sabda Nabi SAW" inilah pesanan Nabi kepada kita.

Khaulah… aqilah nak kenal kan kat awak dengan seseorang. Awak nak tak? Kawan-kawan kita semua dah kahwin. Awak sepatutnya dah fikirkan dah semua ni. Umur awak semakin meningkat. Awak kenal-kenal lah dengan si dia ni. Mana tau lepas ni boleh rancang-rancang dan bolehlah terus nikah. Orangnya alim, baik. Aqilah kenal sangat dia.



Allah…Allah…Allah… khaulah merintih… hatinya tiba-tiba terguris, terhiris dengan cadangan sahabatnya ini. Ini bukan kali pertama dan kali kedua.



“Baiklah khaulah akan lakukan istikharah dulu. Khaulah meraikan permintaan sahabatnya Aqilah”. Khaulah tidak mahu di katakan terlalu memilih, sehinggalah saat ini dia belum mempunyai sesiapa lagi malah kawan lelaki.



Hatinya bukan terhiris di sebabkan tidak laku, bukan terhiris sebab tidak ada sesiapa yang menginginkan dirinya. Hanya Allah yang tahu. Khaulah hanya mampu berserah seratus peratus kepada Allah.


“Khaulah…kita nak cari jodoh ni kenalah berusaha. Kenalah cari juga, tak boleh nak duduk je tunggu. Sampai bila?” Aqilah memberi nasihat.



“betul tu aqilah, kita memang kena berusaha, tapi kena tengok juga, usaha kita macam mana. Usaha awak mungkin cara begini, mungkin dengan cara ini menenangkan hati kamu. Usaha saya lain pula, ber”sms”, berbual-bual dalam telefon bukanlah cara saya. Tanyalah fatwa hati masing-masing. Allah dah beri rasa-rasa dalam hati kita. Cuba awak rasa betul-betul dengan mata hati awak sendiri. Tak salahkan saya nak berusaha dengan cara saya sendiri, saya nak usaha persiapkan diri saya menjadi isteri dan wanita solehah dulu.



“macam mana Aqilah tau dia baik dan alim. Sedangkan Khaulah yang kawan baik Aqilah sendiri baru tau yang Aqilah ada kawan baik yang Aqilah kata baik dan alim tu. Aqilah dah kenal sangat ke dengan dia?”

“mama Aqilah dan mama dia kawan baik, mama dia selalu cerita kat mama Aqilah yang dia tak pernah tinggal kan solat, dan rajin”

“Aqilah, sebenarnya awak tak kenal lagi dia macam mana sebenarnya. Nak tau perangai dia sebenar macam mana, ikut apa yang Saidina Omar gariskan, pergilah bermusafir dengan dia. Kita tak boleh terus menilai seseorang dan mendengar cakap-cakap orang yang kononya kita kenal sangat tentang perangai dia. Memilih suami seperti kita memilih kehidupan akhirat kita tau, bukan senang."

Aqilah terdiam.


Hati raja segala raja di dalam diri kita. Pemilik hati yang hakiki lah yang akan pimpin hati kita dan tuntun hati kita. Kalau nak DIA terus pimpin kita, pegang hati kita. Jagalah betul-betul dan bersungguh-sungguh. Ikut syariat yang telah di gariskan, patuhlah. insyaAllah, yakin lah...di mana-mana kebahagiaan menanti.


Bagi muslimat-muslimat di luar sana yang masih risau-risau, put ur trust in Allah... banyak cara yang bersyariat untuk mendirikan Baitul Muslim. gunalah orang tengah, lebih selamat dan terpelihara. Baiki diri, jaga hubungan Allah dan manusia,. InsyaAllah... moga-moga dunia akhirat Allah pelihara kita.:)

No comments:

Post a Comment


~Lihat dengan hati kerana pandangan mata selalu gelap, tak mampu menilai hakikat~


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...