Thursday, February 18, 2010

Keadaan kita bergelar soleh dan solehah

Salam ukhwah kepada sahabt-sahabat yang m'ziarahi blog saya.. seperti biasa,tak ada entry menarik pun untuk saya postkan kat sini..just satu perkongsian yang saya rase nk kongsi...hehe.. boley lak macam tu ye..huhu..

Zaman ini kita dapati pelbagai perkara banyak berubah. Pelbagai fasiliti yang makin canggih dan makin canggih jugalah sistem pendidikan kita di tanahair kita. Cuma, di zaman kini, perkara-perkara lain juga makin bertambah-tambah 'power' apabila teknologi canggih manggih kian pesat dan syukran pada negara-negara barat kerana telah banyak cipta itu dan ini dan membawa semuanya ke negara kita. Cuma, kita sebagai manusia, mestilah mengetahui CARA mengadaptasikan diri kita di zaman kini. Jangan di negara barat menunjukkan hubungan lelaki dan perempuan itu dapat bersama, ber SMS ber ayang ayang, menunjukkan cinta melalui internet ..handset dan sebagainya, kita juga mencanggihkan diri kita seperti mereka. saya pernah laluinya, nasihat saya ialah, tinggalkan dan jadikan hati itu sebagai Rumah Allah swt. Is it not good. saya cerita bersandarkan pengalaman sendiri dari segi alami dan juga perhati.

Jangan biarkan diri kita makin beriman,makin soleh dan solehah, neraca kehidupan kita cuba jadi yang terbaik dengan menganggap semua ini boleh dikawal. Tetapi ingat~~syaitan itu cerdik. Bila telah latih hati anggap semua perkara ini remeh temeh, sms je, takde apa lah..kawan je, message berdua berym dengan lelaki berdua..dan sebagainya, jangan anggap tiada syaitan membisik sesuatu.

saya tertanya-tanya, bagaimanakah cara Rasulullah saw berkawan dengan muslimah di zaman baginda dan bagaimana muslimah2 pada masa itu berkawan dengan muslimin. saya puas tanya orang sana sini, ternyata, tiada siapa yang dapat membantu. Kalau tanya pada tukang pakar, mulalah jadi benda lain. Dan saya mula naik bosan apabila dari tanya ilmu mulalah nak bercintan cintun.

Jadi bagaimana kita ingin atasi??
Allah makin nyalakan semangat Islam di sekeliling kita, si tukang karut pok pek pok pek dan tiup api tu..tiup api membara itu..sehinggakan letih kita cuba nyalakan balik.

Dunia kita makin ALhamdulillah, hanya kita sahaja yang mengotorinya dengan kurangnya zikir ,selawat dan mengingatiNYa.

No comments:

Post a Comment


~Lihat dengan hati kerana pandangan mata selalu gelap, tak mampu menilai hakikat~


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...