Sunday, April 8, 2012

jom koreksi hati dengan teman-teman-mu...=)


Masalah perempuan yang selalu sahaja ada masalah dengan kawan perempuan. Perkara ini sebenarnya mudah sahaja diatasi:-

1. Amalkan konsep, "Yang berlalu, biarkanlah berlalu. Yang di depan biar baik selalu."


2. Berlapang dada. Lupakan saja kisah dia menyakitkan hati anda, anda terasa, dia bersalah, emo sana sini. Tutup sahaja cerita.


3. Berjumpa. Bersemuka. Kelebihan wanita berbanding lelaki. Wanita bila jumpa kawan wanita dapat peluk dan cium kawan wanitanya. Itulah masanya anda meminta maaf dan jangan harapkan dia melafazkan maaf. Minta maaf bukan untuk apa-apa kesalahan. Cuma hanyalah "minta maaf".

4. Jalinkan kembali persahabatan. Buang sahaja di fikiran, "dia salah, aku tak salah." Letakkan di fikiran, "Persahabatan yang berjarak kemudian putus, bukan sunnah Nabi. Aku nak ikut Sunnah, biar apa orang kata."


5. Berdoalah moga hati sentiasa tenang. Hati tenang dari Allah. Bukan dari mana-mana punca. Bukan dari sahabat. Sahabat yang terbaik tiada masa senang, ada masa kita menangis, di sisi waktu kita susah. "Astaghfirullahaladzim."

Dari saya...moga Allah memimpin diri ini untuk mencontohi Rasulullah kekasih Tuhan kita..ameen...Rasulullah sentiasa memberi maaf dan sentiasa meminta maaf terlebih dahulu, indahkan sifat nabi kita.^^. orang buat jahat...orang khianat pun dia tetap terima orang tu,malah mendoakan dan sentiasa berbuat baik kepada yang sentiasa melakukan kesilapan.memberi tunjuk ajar..manusia tak pernah buat kesilapan.kalau kita betul-betul hayati kisah Rasulullah yang di mana Rasulullah sentiasa memberi maaf terhadap orang yang membuat jahat kepada dia,kita akan rasa malu.. Betapa pemaafnya Rasulullah,..sentiasa menjaga sillaturrahim sesama manusia. jangan mudah terluka dan terguris dengan manusia sekeliling.


sumber: Facebook

Teringat ketika mempelajari adab ikhtilaf di USIM, kata prof saya kebanyakan manusia mempunyai perselisihan pendapat kerana tidak berlapang dada untuk menerima pandangan orang lain. malah hanya mendapat gelakan dan di balas dengan sindiran. maka....di sini pentingnya untuk mempelajari adab ikhtilaf supaya diri kita terdidik untuk menjadi orang beradab ketika bersama dengan orang lain,lagi-lagi ketika bersama-sama bertukar tukar pendapat dan berbual. moga diri ini sentiasa mendapat pimpinan di bawah rahmat-Nya.. janganlah mudah melabelkan dan memburukan-burukan orang. yang lepas biar lepas... Allahuakhbar...Astaghfirullah.. Astaghfirullah.. Astaghfirullah...


::utamakan pandangan Allah dari pandangan manusia..::
::tenangkan hati dengan ragam manusia, kerana semuanya dari Allah juga kan...^^..doakan kesalahan teman kita kepada Allah,Allah kan Maha memahami, baikkan Allah::


2 comments:

  1. “Sesiapa sahaja yang memberi kerana Allah, menolak kerana Allah, mencintai kerana Allah,membenci kerana Allah & menikah kerana Allah, maka bererti ia telah sempurna imannya.”

    (HR. Al-Hakim)

    ReplyDelete
  2. memberi itu membahagiakan..jika mengharap balasan, hati pasti sakit jika tidak dapat seperti yang diharapkan..

    ReplyDelete


~Lihat dengan hati kerana pandangan mata selalu gelap, tak mampu menilai hakikat~


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...