Sunday, May 13, 2012

sahabat membuat sesuatu yang kurang senang...apa yang kita nak buat?

Alhamdulillah...baru selesai berbual bersama dengan nenek saya yang tercinta.. memandang muka nenek saya yang tenang, membuatkan saya sentiasa tenang di sisi nenek. bagi saya nenek adalah nenek yang solehah untuk cucu-cucunya yang hampir 40 orang. dan saya adalah cucu yang sulung.:). sedikit perbualan bersama nenek..

saya :
"nenek, apa perasaan nenek kalau seseorang tu, sahabat baik nenek, tapi kemudian 'menikam belakang nenek', berbuat jahat kepada nenek, menghina nenek, memburuk-burukkan nenek?"
nenek jawab ;


"kehidupan di dunia ini adalah ibarat hiasan di dinding di rumah kita..


bila sampai satu masa, hiasan itu mungkin ia masih cantik, atau tidak cantik..jika ia buruk, kita tolong bersihkannya untuk jadi cantik lagi..tapi jika ia masih tetap buruk, maka tinggalkannya buat sementara, berdoa-lah kepada Allah, mudah-mudahan ia menjadi cantik nanti..


maka begitulah kehidupan kita ini cucuku..


kawan, sahabat, teman datang kepada kita, menghiasi kehidupan kita..


mereka mencantikkan kehidupan kita..


dan, sampai satu masa, atau kadang-kadang mereka berkelakuan buruk kepada kita, menjadikan hiasan itu buruk, maka kita yang sedar, insya Allah, bantulah, tolonglah sedarkan mereka untuk kembali berkelakuan baik..


tapi jika mereka tetap seperti itu, maka tinggalkanlah buat sementara waktu kerana bimbang dirimu akan mengikuti mereka pula, dan berdoa lah kepada Allah, mudah-mudahan mereka kembali berkelakuan baik, dan tempatkan kita semua di kalangan hamba-Nya dicintai-Nya..


jangan sedih, dan jangan berduka, sahabat ini ada yang membantu perjalananmu, dan ada yang cuba menghalang perjalananmu..


jika ia membantu perjalananmu, ucaplah terima kasih padanya, kerana membantumu, terutama mengingatkanmu pada Allah..dan jika ia menghalang perjalananmu, ucaplah terima kasih padanya, kerana membantumu jua, kembali berharap kepada Allah..
Sesungguhnya segala-gala yang Allah ciptakan itu sungguh indah, sungguh sempurna, sungguh bijaksana..maka gunalah akalmu dan hatimu untuk memahaminya.."terima kasih nenek..sayang sama nenek..terlalu banyak nasihat yang nenek bagi pada saya..doakan cucu mu ini menjadi anak dan cucu solehah...=') ♥ ♥ ♥

No comments:

Post a Comment


~Lihat dengan hati kerana pandangan mata selalu gelap, tak mampu menilai hakikat~


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...