Saturday, February 23, 2013

Dunia ini tiada apa-apa..

Saya muhasabah balik diri saya. saya tanya diri saya balik. Apa persiapan saya untuk ke "sana" nanti. saya bandingkan persiapan praktikum saya. membuat RPH dan ABM. Kadang-kadang sampai tengah malam.  Bila saya buat semua ni, saya tanya balik diri saya. "AKU BOLEH BAYANGKAN ESOK PENSYARAH DATANG NAK OBSERVE AKU". Jadi...aku kena fikir juga dan bayangkan esok malaikat maut akan mencabut nyawa aku esok..Allah...Allah...T_T. sedangkan malaikat maut sentiasa mengintai kita sebanyak 70kali..

"Ingatlah, Allah tidak sesekali melambatkan kematian seseorang ataupun sesuatu yang bernyawa apabila sampai ajalnya. Allah begitu mendalam pengetahuanNya berkenaan segala yang kamu kerjakan." (Surah Al-Munafiqun ayat 11)..


Hidup ini hanya sekali sahaja, apa yang kita buat fikirlah balasan di akhirat sana. Banyakkan baiki diri, dari sibuk baiki orang lain. sentiasa merendah diri. kadang-kadang kita kena korbankan perasaan ego kita untuk menjaga sillaturrahim, dari segi pendapat dan sebagainya.


Moga Allah sentiasa kurniakan sifat sabar, berlapang dada , humble dan tidak bermegah-megah dengan kelebihan yang diberikan...Allahumma ameen...

Dunia ini tiada apa-apa melainkan ladang tempat kita untuk bercucuk tanam untuk bekalan ke sana nanti...=')

No comments:

Post a Comment


~Lihat dengan hati kerana pandangan mata selalu gelap, tak mampu menilai hakikat~


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...