Thursday, April 3, 2014

Ada apa dengan baju.

Hari itu, seperti kebiasaannya dia bersiap-siap  awal untuk ke sekolah. Minggu itu minggu unit beruniform. Maka guru sekolah di Negeri  itu di galakkan untuk memakai baju Uniform. Dia mencapai bungkusan baju yang tak pernah di buka selama 2 bulan. Itu pun di belikan oleh rakan guru di situ. Dia membelek-belek baju itu. Esok nak pakai baju ni. Basuh dulu. GPK Koko pun asyik pandang lain macam sebab selalu pakai baju kurung dan t-shirt Muslimah. Seperti nak pergi jalan-jalan agaknya. Kokorikulum 2 hari. Hari ni pakai baju kurung, esok pakai baju uniform. Sebelum ni tak pernah pakai baju uniform . Pakai baju t-shirt Muslimah je untuk memenuhi syarat sempena  hari kokorikilum.


Esoknya, dia menyarung pakaian tu. Nampak tidak ada ketenangan di situ. Hati mula resah. Semua tak kena. Nak menangis pun ada.


“Erm…kenapa pula ni?”


Terus sahaja dia keluar ke rumah dan menyarung kasut ke sekolah dengan perasaan berbaur.

Hari tu semua tak kena.


Aku tak biasa ni. Monolognya dalam hati.  Rimas.

Rasa berdosa. Rasa dah langgar syariat Allah. Padahal tutup aurat.


Hanya kerana baju itu tidak melebihi paras bawah lutut. Jalannya kekok tidak kena. Maka pada hari itu dia mengisytiharkan bahawa dia tidak akan pakai baju itu sampai bila-bila. Jika ia tidak kena pada hati, masakan hendak meneruskan juga. Iman kamu itu sedang berbicara.


Begitulah sebenarnya kehidupan kita. Buatlah sesuatu dengan mengikut fatwa hati kita. Allah bagi kita membuat pilihan. Tetapi pilihan itu biarlah seiring dengan kehendak Allah dan pimpinan dari Allah. Bagi sesetengah manusia meletakkan pakaian tidak memainkan peranan apa-apa. Pakaian sebenar kita adalah taqwa. Tetapi ia sebenarnya memberi juga gambaran kepada si pemakai. Ketenangan hati kita. Keselesaan hati kita. Yah.. Bergantung pada diri si pemakai. Maka asalkan tidak melanggari batasan dan syariat Allah. Jagalah kehormatan dirimu wahai Muslimah.No comments:

Post a Comment


~Lihat dengan hati kerana pandangan mata selalu gelap, tak mampu menilai hakikat~


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...