Sunday, June 8, 2014

Terharu

Bismillahirahmanirrahim.

Apa Khabar Iman sahabat hari ini? Alhamdulillah moga sentiasa ada peningkatan. Kalau ada rasa down usahalah untuk tingkatkan semula. Sebabnya memang fitrah dan lumrah manusia, naik turun iman seseorang hamba itu untuk menguji diri kita. Bila rasa kosong. Hati tak best tu. Cepat-cepat cari Allah. Cepat-cepat spend time dengan masa yang agak lama untuk menangis dan merintih pada Allah. Minta Allah kuatkan. Minta Allah bantu. Bukan pergi kepada manusia menangis dan merintih-merintih. Gulp! Boleh. Tapikan..bila kita dah luah kat Allah amat jarang kita meluahkan pada manusia.yang penting luahkan sepenuh hati dengan jiwa ragamu. Cewwaaah..!! Toib..
Minggu cuti sekolah ni. Hamper 3 minggu juga cuti. Tapi macam tak cuti pun sebenarnya. Ada juga program-program yang perlu hadiri. Plus kerja yang banyak! Memang terbaik dan best!( sila baca dengan nada memerli).


Termenung kejap.
MasyaAllah… rasa terharu  dan bersyukur sangat mempunyai sahabat dan kakak-kakak yang baik hati. Honestly, saya mempunyai tabiat yang kadang-kadang payah nak bagi mesej dan call sahabat-sahabat terlebih dahulu. Sebenarnya dah banyak kali kena marah. (nangis laju-laju).


“ Nak harapkan ina call akak. Entah bila la kan”.


“ Nak harapkan kak ina call dan mesej dulu, jangan haraplah”

Uwaaaa…

Egokah saya?! Egokah saya!!??


Iye…saya suka menunggu. isskk…isskkk..


Tapi…tapi kan… bukannya tanda saya tak ingat dan lupa. Kadang-kadang bila dah rindu tahap supersaiya. Memang saya call dan mesej. tengok mood sebenarnya. ><. Dari dulu kawan saya ramai  yang lebih tua usianya dari saya. Dan sampai sekarang kakak-kakak tempat saya belajar dulu still contact saya. Rajin mereka call. Mesej. Tanya khabar. Padahal mereka dah kahwin pun. Ukhwah yang sangat mendalam bagi saya. Lagi dalam kalau nama sahabat kita sentiasa dalam doa kita.


Teringat cerita di mana seorang sahabat pada zaman dahulu. Kalau sahabatnya ada 100. Dalam doa tu dia sebut satu persatu nama sahabat tu . Masya Allah. Ajiiib. Lagi hebat Allah. Jadi, rajin-rajinlah kita sebut nama-nama sahabat yang kita sayang dan chentai itu. Baiklah. Saya akan sambung untuk entry yang lain mengenai ukhwah. insyaAllah. Biiznillah.No comments:

Post a Comment


~Lihat dengan hati kerana pandangan mata selalu gelap, tak mampu menilai hakikat~


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...